A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Встановлення карантинних обмежень щодо сказу тварин на території міста Карлівки

Дата: 05.10.2017 11:35
Кількість переглядів: 2974

Сказ – особливо небезпечне інфекційне захворювання, спільне для тварин і людей. Захворювання характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю.

Джерелом збудника (вірусу) сказу є хворі на сказ тварини, які виділяють вірус зі слиною, через покуси, ослинення, подряпини, вражаючи здорових тварин та людей. Тривалість інкубаційного періоду (від моменту зараження до перших проявів хвороби) найбільш короткий для тварин – 7-8 днів, для людей – від 2-ох тижнів до одного року.

Клінічні ознаки сказу у тварин і людей подібні. Форма хвороби може бути буйною, тихою, атиповою.

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки – втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність, вдень з’являються в населених пунктах, в місцях випасу і утримання худоби, нападають на тварин і людей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ця недуга входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. Сказ реєструється у 113 країнах світу, через цю хворобу щорічно гине понад 55 тисяч людей і більше 1 мільйона тварин.

Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні залишається неблагополучною. Природні вогнища сказу існують практично на всій її території. Щорічно реєструється значна кількість захворювань на сказ серед тварин та випадки загибелі людей внаслідок захворювання на сказ. Напружена епізоотична ситуація зі сказу створює постійну загрозу його виникнення у людей. Часто можна бачити, що діти годують та граються з безпритульними тваринами, дорослі також намагаються надавати їм допомогу, лікувати хворих тварин. У результаті - отримують укуси, що в окремих випадках можуть вартувати життя. У 2016 році в Україні зареєстровано 4 випадки смерті людей від сказу (у 2015 році - 2). Жоден з постраждалих не отримував курсу антирабічних щеплень. Всі захворілі на сказ померли.

Основним джерелом вірусу сказу в Україні є лисиця червона, яка є найбільш масовим видом хижаків. Потенційним джерелом розповсюдження сказу в населених пунктах є  бездоглядні собаки і коти, чисельність яких за останні роки не набуває тенденції до зменшення, а також собаки та коти, власники яких порушують правила їх утримання (заздалегідь не щеплюють проти сказу).

З початку року епізоотична ситуація щодо сказу серед тварин значно ускладнилась і в Полтавській області. Станом на 11серпня 2017 зареєстровано 17 неблагополучних пунктів по сказу, де захворіло та загинуло 21 тварина: 11 котів, 2 собаки, 3 лисиці, 3 єнотовидні собаки, 1 ВРХ та 1 лось.

Складна епізоотична ситуація залишається також в сусідніх областях: Дніпропетровській, Черкаській, Київській, Чернігівській, Сумській та Харківській, небезпека сказу з яких може бути занесена і на територію Полтавської області.

1 жовтня 2017 року вночі на територію помешкання громадянки міста Карлівки забігла лисиця і  нанесла покуси собаці. Потім забігла до помешкання сусідки, нанесла покуси трьом собакам і двом гусям. Лисиця була вбита, відібраний патматеріал направлено в Регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини в Полтавській області і 3 жовтня отримано позитивний результат дослідження на сказ.

На жаль,  після стабільного благополуччя по сказу тварин  з квітня 2012 року (кіт на території міста Карлівки) до 28 березня нинішнього року (кішка на території села Федорівки) це вже сьомий випадок захворювання тварин в чотирьох населених пунктах району в 2017 році.

Рішенням державної надзвичайної  протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації 4 жовтня запроваджені карантинні обмеження на території міста Карлівки, визначено загрозливою зоною територію радіусом в 10 кілометрів навколо   міста Карлівки,  в яку входять:  с. Солона Балка, с. Іванівка Карлівської міської ради; с. Федорівка Федорівської сільської ради; с. Попівка Попівської сільської ради; с. Голобородьківське, Михайлівське та Тагамлицьке Голобородьківської сільської ради.

На даний час проводяться заходи  по  локалізації і ліквідації  захворювання.

У  зв’язку  із запровадженням  карантинних  обмежень прошу:

Всіх  громадян, яким  в  поточному році було  нанесено  покуси  тваринами,  звернутись  до  медичних  працівників. Особливу увагу звертати на подряпини та рани у дітей. Обов’язково виясняти їх походження.

При  виявленні  незвичної  поведінки,  захворювання  чи  загибелі  тварин,  особливо  безпритульних  та  диких,  обов’язково інформувати   працівників ветеринарної  медицини.

Надати  можливість  працівникам ветеринарної  медицини  провести  необхідні  щеплення  всім  сприйнятливим  тваринам, що  утримуються   у ваших  підсобних  господарствах.

Вжити  заходів  до  виконання  вимог  «Правил  утримання  собак,  котів, диких  тварин  в  населених  пунктах  району».

Нагадую,  що  сказ - хвороба  не виліковна, обов’язково  призводить  до  загибелі  тварин  та  смерті  людей  і  тільки  своєчасне  звернення  за  допомогою  дає  можливість  запобігти  захворюванню.

Начальник Карлівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Олександр Ткаченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.