A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

З ІІ декади вересня 2021 року на території Полтавської області розпочинається кампанія з вакцинації диких м’ясоїдних проти сказу!

Дата: 03.09.2021 08:55
Кількість переглядів: 630

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує: "Сказ  одна з найдраматичніших та найнебезпечніших летальних вірусних хвороб спільних для тварин та людей."

Фото без опису

В основі програм боротьби зі сказом природного типу, де основним джерелом інфекції є червона лисиця, в 60-70 роках ХХ століття були заходи, що спрямовані на зниження щільності популяції лисиць основного джерела збудника інфекції. Проте такий вплив мав тимчасовий ефект, тому що популяція лисиць має здатність до швидкого відтворення. Було встановлено, що популяція лисиць, скорочена на 20 % відтворюється через один рік, на 40 % через два роки, на 60 % 3 роки, а 70 % 4 роки. Крім того, масове знищення лисиць було причиною порушення екологічної рівноваги в природі, змін в ланцюгах харчування різних видів тварин і призводило до значного розмноження мишовидних гризунів, що вимагало невідкладного вирішення.

Новою ерою в системі антирабічних заходів стала розробка перорального методу імунізації диких м’ясоїдних. В подальшому в цьому напрямку почалися інтенсивні експериментальні дослідження в США, Канаді, Франції, Німеччині, Швейцарії.

Перше польове випробування методу пероральної вакцинації лисиць проти сказу було здійснене в Швейцарії в 1978-1982 pp. Дослідження сироваток крові лисиць в зоні проведення пероральної вакцинації продемонструвало протективну імунну відповідь у 60 % популяції лисиць, що дало можливість звільнити значну частину Швейцарії від сказу.

А з 1985 року в Європі під егідою ВООЗ при фінансовій підтримці Європейського союзу розпочалися широкомасштабні кампанії з пероральної імунізації лисиць проти сказу. Проведення цього заходу стало надзвичайно ефективним, що змінило і продовжує впливати на епізоотію сказу в Європі. Цей захід сприяв значному поліпшенню епізоотичної ситуації в країнах Західної та Центральної Європи і переміщенню центру епізоотії в Східну Європу. Фактично, станом на 2017 рік статус «вільних від сказу» отримали майже усі країни Європейського Союзу.

Проте, в країнах Східної Європи, де пероральна імунізація лисиць проти сказу не проводилась, або здійснювалась не регулярно і на незначних територіях, епізоотична ситуація продовжує залишатись напруженою. Це стосується таких країн як Російська Федерація, Білорусь та Україна.

Враховуючи світовий досвід і позитивні результати пероральної імунізації диких м’ясоїдних в АР Крим за допомогою рекомбінантної осповакцини Raboral V-RG (Франція), з грудня 2006 року в Україні проводились широкомасштабні кампанії пероральної вакцинації лисиць проти сказу із застосуванням рекомбінантної вакцини «Броварабіс V-RG» (Україна). Протягом 2006-2014 р. постійно проводилася кампанії з пероральної імунізації лисиць проти сказу на сході України: в Харківській, Сумській, Полтавській, Луганській та Донецькій областях, де вдалося суттєво зменшити кількість випадків сказу, особливо в дикій природі.

Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких мясоїдних, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

У 2019 році на території Полтавської області розповсюдження вакцини  проводили шляхом розподілу принад за участю авіатранспорту, чотирма літаками АН-2 зі злітно-посадкової смуги с. Пироги Глобинського району, де над лісовими та польовими угіддями, на території загальною площею 20,7 тисяч км 2 розповсюджено понад 518 тисяч принад з вакциною «Орісвак» виробництва ТОВ «Укрветпромпостач» м. Бровари. Даний метод являється найбільш економічним із всіх систем розподілу. 

Дотримання комплексу профілактичних заходів, в тому числі і систематичне проведення кампаній з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, дало змогу зменшити кількість захворювань тварин на сказ в цілому.

 Для ефективного розповсюдження вакцини основним принципом являється охоплення всієї території області, окрім населених пунктів, боліт, водоймищ, авто- та залізничних шляхів та місць проведення польових робіт.

Так, на території Полтавської області у 2021 році імунізація диких м’ясоїдних тварин розпочнеться з ІІ декади вересня. Розповсюдження вакцини буде проведено шляхом розподілу принад за участю авіатранспорту.

Антирабічна вакцина складається з поживної принади, яка має харчові та привабливі компоненти для тварин, у вигляді брикету коричневого кольору, в середині якої знаходиться полімерний блістер з активними компонентами вакцини.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертається до громадян і наголошує, що без потреби та засобів індивідуального захисту чіпати та переміщати принаду з вакциною в інше місце не можна.

 

Головне управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних