A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Управління соціального захисту населення Карлівської райдержадміністрації інформує

Дата: 25.10.2018 11:03
Кількість переглядів: 1302

Деякі питання надання компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Фото без опису

Для більшості українців піклуватися про літніх батьків або інших членів родини, які потребують постійного догляду, є звичайним ділом. За постійний догляд за літньою чи хворою людиною держава виплачує компенсацію, хоча її розмір, м’яко кажучи, дуже скромний. Кому, хто і в якому розмірі виплачують компенсацію за такі соціальні послуги?

Кому виплачують

Відповідно до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги (затверджений Постановою КМУ від 29.04.2004 р. № 558) право на щомісячну компенсаційну виплату мають непрацюючі особи, які постійно надають соціальні послуги: громадянам похилого віку; інвалідам; дітям-інвалідам; хворим, які не здатні обслуговуватися самі і потребують постійної сторонньої допомоги.

Компенсацію не виплачують фізичним особам, що надають соціальні послуги громадянам, яким відшкодовують витрати на надання послуг з догляду відповідно до Законів України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», «Про психіатричну допомогу», «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 р. № 832 «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян» і у разі надання фізичною особою соціальних послуг на платній основі.

Розмір компенсації

Відповідно до пункту 14 Порядку виплата компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, і покриття витрат на її доставку проводяться за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Компенсацію виплачують щомісяця, зважаючи на прожитковий мінімум для працездатних осіб у наступних розмірах:

15% — фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам I групи ;

10% — фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам II групи і дітям-інвалідам ;

7% — фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам III групи і хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнаним такими в порядку, затвердженому МОЗ.

Компенсацію фізичним особам пенсійного віку, які надають соціальні послуги, призначають у зазначених розмірах, зважаючи на прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, має право отримувати лише одну компенсацію незалежно від кількості обслуговуваних осіб, видів та обсягу послуг.

Перелік документів

Для призначення компенсації необхідно зібрати такі документи:

1) непрацюючим фізичним особам, які надають соціальні послуги:

- заява про згоду надавати соціальні послуги;

- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

- висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що її стан здоров'я  дозволяє постійно надавати соціальні послуги;

- копія трудової книжки, а уразі відсутності трудової книжки – письмове повідомлення особи із зазначенням інформації про відсутність трудової книжки та про останнє місце роботи чи отримання доходів;

- заява про надання згоди на проведення перевірки даних про доходи особи з використанням відомостей Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (з урахуванням Закону України «Про захист персональних даних»).

 

2) особою, яка потребує соціальних послуг, або її законним представником (у разі визнання цієї особи недієздатною):

- заява про необхідність надання соціальних послуг;

- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

- копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма №157-1/о);

- висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування (за винятком інвалідів I групи, інвалідність яких встановлена безстроково та які згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією потребують постійного стороннього догляду). Порядок видачі такого висновку та його форма затверджуються МОЗ.

 

3) законним представником дитини, який потребує надання соціальних послуг:

- заява про необхідність надання соціальних послуг;

- копія свідоцтва про народження дитини;

- висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду і нездатності дитини до самообслуговування.

 

Порядок звернення за компенсацією

Компенсацію призначає і виплачує орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи, якій надають соціальні послуги, з дня подання фізичною особою, що надає соціальні послуги, і особою, яка має потребує їх, заяв разом із документами, перерахованими вище.

Припинення виплат

Якщо особа, якій надавали соціальні послуги, за висновком органу медико-соціальної експертизи (лікарсько-консультаційної комісії) не потребує постійного стороннього догляду, виплату компенсації припиняють з дня, наступного за тим, з якого ця особа згідно з висновком не потребує такого догляду.

Фізичні особи, які отримують компенсацію, зобов'язані повідомити органи соціального захисту населення про обставини, які можуть вплинути на умови їхнього призначення. У разі виявлення таких обставин виплату компенсації припиняють з дня, наступного за днем їх виникнення. Тож у разі отримання зайвих сум компенсації одержувачі повинні відшкодувати органам соціального захисту населення надміру виплачені суми.

Якщо одержувачем компенсації приховано або подано недостовірні дані, що вплинуло на встановлення права на призначення компенсації та визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, управління праці та соціального захисту населення: визначає обсяг надміру виплачених коштів та встановлює строки їх повернення; повідомляє отримувачу компенсаційної виплати про обсяг надміру виплачених  коштів та строки їх повернення; у разі врахування надміру виплачених коштів під час виплати компенсації у наступних періодах проводить щомісячні відрахування на  підставі своїх рішень у розмірі не більш як 20 відсотків суми, що  підлягає  виплаті.

Якщо фізична особа не повернула добровільно надміру виплачені суми, їх стягують у судовому порядку на підставі заяви органу соціального захисту населення, який призначив компенсацію.

Тому, кожному отримувачу необхідно звернутися до управління соціального захисту населення Карлівської райдержадміністрації у разі виявлення факту, який не дає можливості отримувати відповідну компенсацію згідно чинного законодавства.

Органи соціального захисту населення, які призначають і виплачують щомісячну компенсацію, здійснюють контроль за діяльністю фізичних осіб, які надають соціальні послуги.

Звертаємо увагу, що щомісячна компенсація виплачується особам, які надають постійну допомогу, визначеній у Порядку категорії громадян, та не можуть працювати, займатися підприємницькою діяльністю, перебувати на обліку в центрі зайнятості, одночасно здійснювати догляд за дитиною до 3-х років.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЗУ «Про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», особи, які здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, інвалідом i групи або літньою людиною, яка за висновком медичного закладу потребує стороннього догляду або досягла 80-річного віку, і за умови отримання ними компенсації, вважаються платниками єдиного соціального внеску (його за них сплачує держава). Тож цей період буде зарахований у страховий стаж для призначення пенсії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних