A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Бути чи не бути водолікарні

Дата: 10.01.2019 14:53
Кількість переглядів: 903

Карлівська водолікарня функціонує з 60-го року та по цей час надає широкий спектр послуг для реабілітації хворих, відновлення уражених органів і систем. Але 9 січня усіх медпрацівників водолікарні попередили про звільнення.

Фото без опису

Стурбовані не лише медичні працівники водолікарні, а й усі мешканці району. Адже за рік послугами закладу користується в середньому 4 тис. карлівчан, серед яких майже 1 тис. дітей. Комплекс фізіотерапевтичних процедур, які пропонує Карлівська водолікарня спрямований на лікування різноманітних захворювань. Великим попитом у пацієнтів користуються лікувальні масажі, електропроцедури, лазерна терапія, інгаляції, лікувальні чаї, ванни та душі. Тут працюють кваліфіковані спеціалісти, обладнання в водолікарні на досить високому рівні. Наразі в Полтавській області функціонує лише три подібні водолікарні – в Карлівці,  Полтаві та Кременчуці. Закриття Карлівської водолікарні позбавить мешканців міста та району в отриманні якісних послуг з відновлення здоров’я.

Згідно Наказу МОЗ « Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» в переліку медичних послуг, які гарантовано оплачуються з державного бюджету фізіотерапії немає. Хоча, згідно п. 5 ст. 3 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення": «Органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції можуть фінансувати місцеві програми розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я, зокрема щодо оновлення матеріально-технічної бази, капітального ремонту, реконструкції, підвищення оплати праці медичних працівників (програми «місцевих стимулів»), а також місцеві програми надання населенню медичних послуг, місцеві програми громадського здоров’я та інші програми в охороні здоров’я».

Чому районна рада так довго зволікала й не приймала ніяких дій – питання залишається відкритим. Ця проблема виникла не вчора. Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" прийнятий 19.10.2017 року. За цей період можна було розпочати і вже завершити процедуру створення комунального підприємства «Карлівська водолікарня», та з бюджету громади виділити кошти для його розвитку. Чому це не було зроблено? Зараз, коли 13 працівників водолікарні вже попереджені про звільнення, і на них чекає біржа праці, в районній раді робиться видимість стурбованості проблемою. Тільки видимість, адже якби голова районної ради дійсно цим переймався, то на сесію виносилося б питання про виділення коштів на утримання водолікарні, а не на захмарні премії голові районної ради  та його заступнику.

Мешканці міста, які сплачують податки в районний бюджет мають право вимагати від районної влади спрямовувати кошти на дійсно важливі проекти, а якісне медичне обслуговування повинно бути в пріоритеті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних