Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Бути чи не бути водолікарні

Дата: 10.01.2019 14:53
Кількість переглядів: 913

Карлівська водолікарня функціонує з 60-го року та по цей час надає широкий спектр послуг для реабілітації хворих, відновлення уражених органів і систем. Але 9 січня усіх медпрацівників водолікарні попередили про звільнення.

Фото без опису

Стурбовані не лише медичні працівники водолікарні, а й усі мешканці району. Адже за рік послугами закладу користується в середньому 4 тис. карлівчан, серед яких майже 1 тис. дітей. Комплекс фізіотерапевтичних процедур, які пропонує Карлівська водолікарня спрямований на лікування різноманітних захворювань. Великим попитом у пацієнтів користуються лікувальні масажі, електропроцедури, лазерна терапія, інгаляції, лікувальні чаї, ванни та душі. Тут працюють кваліфіковані спеціалісти, обладнання в водолікарні на досить високому рівні. Наразі в Полтавській області функціонує лише три подібні водолікарні – в Карлівці,  Полтаві та Кременчуці. Закриття Карлівської водолікарні позбавить мешканців міста та району в отриманні якісних послуг з відновлення здоров’я.

Згідно Наказу МОЗ « Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» в переліку медичних послуг, які гарантовано оплачуються з державного бюджету фізіотерапії немає. Хоча, згідно п. 5 ст. 3 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення": «Органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції можуть фінансувати місцеві програми розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я, зокрема щодо оновлення матеріально-технічної бази, капітального ремонту, реконструкції, підвищення оплати праці медичних працівників (програми «місцевих стимулів»), а також місцеві програми надання населенню медичних послуг, місцеві програми громадського здоров’я та інші програми в охороні здоров’я».

Чому районна рада так довго зволікала й не приймала ніяких дій – питання залишається відкритим. Ця проблема виникла не вчора. Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" прийнятий 19.10.2017 року. За цей період можна було розпочати і вже завершити процедуру створення комунального підприємства «Карлівська водолікарня», та з бюджету громади виділити кошти для його розвитку. Чому це не було зроблено? Зараз, коли 13 працівників водолікарні вже попереджені про звільнення, і на них чекає біржа праці, в районній раді робиться видимість стурбованості проблемою. Тільки видимість, адже якби голова районної ради дійсно цим переймався, то на сесію виносилося б питання про виділення коштів на утримання водолікарні, а не на захмарні премії голові районної ради  та його заступнику.

Мешканці міста, які сплачують податки в районний бюджет мають право вимагати від районної влади спрямовувати кошти на дійсно важливі проекти, а якісне медичне обслуговування повинно бути в пріоритеті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних