A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Обережно, ботулізм!

Дата: 08.06.2017 14:55
Кількість переглядів: 787

В травні цього року вже зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм серед мешканців м.Києва (1 з них - летальний), та по одному випадку в Херсонській і Полтавській областях. Всі випадки пов’язані із вживанням в’яленої риби, придбаної у торгівельній мережі. 

Виявилось, що виробником даної продукції є ФОП Меркулов А.В., а постачальником ТОВ «ЧУДО-ЮДО» з м.Світловодська Кіровоградської області.

Ботулізм — це, як правило, дуже тяжке інфекційне захворювання, що виникає на фоні повного благополуччя здоров’я. Збудник ботулізму - мікроб, який при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, що є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів.

Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Від моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби проходить від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший цей період. При важких формах він становить, у середньому, близько доби.

Є  три найтиповіші варіанти розвитку хвороби:

– порушення функції шлунково-кишкового тракту - нудота, блювота, характерний біль у животі, рідкі  випорожнення без паталогічних домішок;

– розлади зору - подвоєння  предметів, «сітка»  перед очима, мерехтіння; 

– порушення дихання - розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів.

Такі ускладнення при ботулізмі  можуть привести до летального результату, який при відсутності  необхідних заходів, є високим і сягає 70%. Смерть наступає від паралічу дихання.

Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними із яких є:

— захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали негайно охолоджують або заморожують, перед посолом її необхідно обережно випотрошити, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, та не забруднити м’язи риби його вмістом;

— проведення посолу риби тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримання технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

— ретельне промивання та просушування овочів, особливо грибів перед консервуванням, дотримання температурного режиму при виготовленні консервів;

—  не вживати бомбажні консерви та при підозрі на їх недоброякісність;

— не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

— не вживати грибні та рибні консерви домашнього виготовлення.

Ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після відкриття банки визначити чи заражена ним їжа неможливо.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких,  особливо, дітей.

Рекомендуємо також тимчасово утриматися від вживання в їжу в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А.В. та постаченої ТОВ «ЧУДО-ЮДО» з м.Світловодська.

Управління Держпродспоживслужби в Карлівському районі

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.