БОТУЛІЗМ І ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА
Останнім часом в Україні відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.
З початку року фахівцями Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 померли. За аналогічний період 2018 року зареєстровано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа.
По два випадки захворювання внаслідок вживання копченої та в’яленої риби, придбаної в осередках «стихійної» торгівлі та в торгівельних підприємствах області, реєструвалось в 2017 і 2018 роках і в Полтавській області, постраждало 5 осіб, мешканець м. Горішні Плавні помер.
Ботулізм — це, як правило, дуже тяжке інфекційне захворювання, що виникає на фоні повного благополуччя здоров’я. Збудник ботулізму - мікроб, який при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, що є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів.
Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба.
Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий
тракт.
Від моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби проходить від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший цей період. При важких формах він становить, у середньому, близько доби.
Є три найтиповіші варіанти розвитку хвороби:
- порушення функції шлунково-кишкового тракту - нудота, блювота, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без паталогічних домішок;
- розлади зору - подвоєння предметів, «сітка» перед очима, мерехтіння;
- порушення дихання - розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів.
Такі ускладнення при ботулізмі можуть привести до летального результату, який при відсутності необхідних заходів, є високим і сягає 70%. Смерть наступає від паралічу дихання.
Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грубних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними із яких є:
- захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали негайно охолоджують або заморожують, перед посолом її необхідно обережно випотрошити, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, та не забруднити м’язи риби його вмістом;
- проведення посолу риби тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°С, дотримання технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;
- ретельне промивання та просушування овочів, особливо грибів перед консервуванням, дотримання температурного режиму при виготовленні консервів;
- не вживати бомбажні консерви та при підозрі на їх недоброякісність;
- не купувати копчену, солену та в'ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- не вживати грибні та рибні консерви домашнього виготовлення.
Ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому
після відкриття банки визначити чи заражена ним їжа неможливо.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, особливо, дітей.
Карлівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.