A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Обережно, нітрати у питній воді та овочах!

Дата: 06.08.2019 13:41
Кількість переглядів: 2007

Вода є одним із найцінніших дарів природи і вiдiграє виняткову роль у процесах обмiну речовин, що становлять основу життя. Чиста вода —  це запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. На жаль, не всі ми маємо змогу вживати саме таку воду.

Фото без опису

Значна кількість водоносних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками. І особливої уваги серед них заслуговують нітрати.

В результаті нераціональної і необдуманої діяльності людини виникло порушення  екологічного балансу, яке спричинило накопичення нітратів в питній воді і в рослинних продуктах.

Вода, забруднена нітратами особливо небезпечна  в період вагітності, оскільки нітрати можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку в немовлят. Надзвичайно небезпечна вона і для  дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Якщо дитині віком до 3 місяців розвести дитячу суміш водою, яка містить 80—100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння.

З метою запобігання виникнення отруєнь нітратами медичними працівниками контролюється вода колодязів, якими користуються вагітні жінки та діти до 3-х років життя, і обстежуються при постановці вагітної на облік до жіночої консультації, або дитини до дитячої консультації. У разі виявлення відхилень по вмісту нітратів, власникам повідомляється про заборону вживання такої води.  

На жаль, не всі вагітні жінки дотримуються цих рекомендацій, в результаті чого 3 серпня 2019 року до реанімаційного відділення Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні з міста Карлівки потрапила дитина, 22.11.2018 р.н. з діагнозом «отруєння метгемоглобінутворюючою речовиною (нітратами)».                   

Нітрати добре розчинні у воді, швидко всмоктуються в шлунково-кишковому тракті,  потрапляють в кров і розносяться по всьому організму, тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.

Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів. Основними ознаками гострого отруєння нітратами є: виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість); різка загальна слабкість, сонливість (у дітей неспокійна поведінка); запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах; задишка; порушення координації; зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень; у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.

Хронічна нітратна інтоксикація розвивається при тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів. В організмі виникає цілий ряд порушень: підвищується концентрація метгемоглобіну крові — більше 2%, а це спричинить кисневе голодування органів і тканин; можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовидільних шляхів; дистрофічні зміни в серцевому м’язі; захворювання і порушення функції нирок; порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо; нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.

Щоб уникнути небезпечної дії нітратів у питній воді обов’язково досліджуйте воду з нецентралізованих джерел, якою користуєтесь. Якщо у Вашій питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (50 мг/л), не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується дітей та вагітних жінок.

Ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо Вам не відомий вміст у ній нітратів. Майте на увазі, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.

Пам’ятайте, що забруднена нітратами вода, навіть, у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! При вживанні води з джерел нецентралізованого водопостачання будьте дуже обережними!

Обов’язково перевіряйте воду, яку п’єте Ви та Ваші діти, на вміст нітратів.

Пам’ятайте, що  нітратної інтоксикації Ви можете також зазнати, якщо будете вживати забруднені нітратами овочі, які реалізуються в місцях «стихійної торгівлі».

 

Карлівське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних