A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Карлівське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує: До відома операторів ринку

Дата: 16.08.2019 08:32
Кількість переглядів: 900

Відповідно до ст. ст. 20 та 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані

Фото без опису

розробляти, запроваджувати та використовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАСРР) -  системи, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів;

Розробити та запровадити систему НАССР необхідно:

•      з 20.09.2017 – на потужностях, на яких провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей). Наприклад, сільгосппідприємства, які займаються переробкою і реалізацією м’яса, ковбас, сирів, йогуртів тощо;

•      з 20.09.2018 – на потужностях, на яких провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей). Наприклад, сільгоспвиробник готової овочевої продукції;

•      з 20.09.2019 – на малих потужностях.

Граничний термін запровадження системи НАССР, в тому числі, і на малих потужностях - 20 вересня 2019 року.

До малих потужностей відносяться ті, які постачають харчовими продуктами кінцевого споживача, мають не більше ніж десять осіб робочого персоналу, займають площу не більше ніж 400 м2, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу.

Насамперед це стосується:

  • закладів громадського харчування, у тому числі, всіх закладів освіти, які надають послуги з харчування;
  • операторів, що займаються зберіганням, фасуванням та упаковкою вже готової харчової продукції;
  • інших операторів, які провадять діяльність із харчовими продуктами на малих потужностях.

Згідно п. 4 ст. 65 Закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат (125 тис. 190 грн.). на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (62 тис. 595 грн.).

 

Довідково: оператором ринку харчових продуктів є суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами), і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів. Оператором ринку також вважається агропродовольчий ринок.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 № 39 «Про затвердження порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.02.2016 за №382/28512, потужностям, які використовуються на будь-якій  стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів необхідно пройти процедуру державної реєстрації.

Згідно п. 2 ст. 65 Закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом, - тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (83 тис. 460 грн.), на фізичних осіб - підприємців - у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат (45 тис. 903 грн.).

У разі вчинення оператором ринку зазначених вище правопорушень вперше протягом останніх трьох років, що передують вчиненню такого правопорушення, державний інспектор видає оператору ринку припис щодо усунення порушень законодавства про харчові продукти та корми без оформлення відповідного протоколу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних