A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації інформує

Дата: 23.09.2020 10:46
Кількість переглядів: 787

Щодо санаторно-курортного лікування  осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Фото без опису

Одним із основних завдань соціального захисту громадян постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи є організація належного рівня санаторно-курортного лікування. Законом України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” визначено право постраждалих громадян на позачергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням чи отримання за їх бажанням грошової компенсації.

Відповідно до «Порядку надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі-Порядок), затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 №854 безоплатними санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок, шляхом надання грошової допомоги забезпечуються громадяни віднесені до категорії 1, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та діти з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Строк перебування в санаторно-курортному закладі та закладі відпочинку становить:

  • для громадян, віднесених до категорії 1, - 18 днів;
  •  для громадян, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) - до 35 днів;
  • для дітей з інвалідністю - від 21 дня до двох місяців.

Безоплатне забезпечення путівками громадян, віднесених до категорії 1, та дітей з інвалідністю проводиться шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (далі - заклади), за надання послуг із санаторно-курортного лікування або відпочинку.

Громадяни, віднесені до категорії 1, та діти з інвалідністю мають право вільного вибору закладу відповідного профілю, а також за бажанням здійснення доплати за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі.

Відповідно  до постанови Кабінету Міністрів України від 6 травня 2020 р. № 339 ,,Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2020 році”, розміри грошової допомоги для компенсації у 2020 році становлять:

  •  особам, віднесеним до категорії 1, - 7700 гривень;
  • особам, віднесеним до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) - 23420 гривень;
  • дітям, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, та одному з батьків або особі, яка їх замінює, - 15300 гривень.

 За бажанням громадянина, віднесеного до категорії 1, одного із батьків дитини з інвалідністю або особи, яка їх замінює, у разі відмови від отримання санаторно-курортного лікування або відпочинку виплачується грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України «Про встановлення середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 1, та дітям, яким установлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою» визначено середню вартість путівки на 2020 рік в сумі 573 грн.

Для забезпечення путівкою, шляхом надання грошової допомоги або отримання грошової компенсації у наступному році постраждала особа чи один з батьків потерпілої дитини, подає до управління соціального захисту населення до 15 жовтня поточного року наступні документи:

1) для забезпечення громадянина, віднесеного до категорії 1:

- заяву про взяття на облік для отримання путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

- довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою 070/о;

- копію посвідчення громадянина, віднесеного до категорії 1 (із вкладкою);

- копію паспорта.

У разі подання заяви за місцем проживання, відмінним від зареєстрованого, громадянин (крім осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України чи районів проведення антитерористичної операції) додатково подає видану органом соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання довідку про те, що громадянин, віднесений до категорії 1, не перебуває на обліку для забезпечення путівкою;

2) для забезпечення дитини з інвалідністю та одного із батьків або особи, яка їх замінює:

- заяву про взяття на облік для отримання путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

- довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою 070/о;

- довідку для одержання путівки одним із батьків дитини з інвалідністю або особою, яка їх замінює, на санаторно-курортне лікування за формою 070/о (у разі наявності);

- копію посвідчення дитини з інвалідністю (із вкладкою);

- копію посвідчення громадянина, віднесеного до категорії 1 (із вкладкою), у разі наявності такого у одного з батьків дитини з інвалідністю або особи, яка їх замінює;

- копію свідоцтва про народження або копію паспорта дитини з інвалідністю;

- копію паспорта одного з батьків дитини з інвалідністю або особи, яка їх замінює;

- довідку про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні / будинку осіб.

У разі подання заяви за місцем проживання дитини з інвалідністю (крім дітей, які переселилися з тимчасово окупованої території України чи районів проведення антитерористичної операції), відмінним від зареєстрованого, одним із батьків дитини з інвалідністю або особою, яка їх замінює, додатково подається довідка органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання дитини з інвалідністю про те, що вона не перебуває на обліку для забезпечення путівкою.

За більш детальною інформацією звертайтеся до управління соціального захисту населення райдержадміністрації за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54а, каб. 11 або за телефоном 0534624030.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних