A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Внутрішньогосподарський насіннєвий контроль

Дата: 08.07.2021 15:53
Кількість переглядів: 467

Внутрішньогосподарський контроль проводиться безпосередньо в господарствах. Мета внутрішньогосподарського контролю – усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання та транспортування.

Фото без опису

Контроль передбачає дотримання правил розмноження сортового насіння, ведення документацій в межах господарства  і включає такі етапи:

внутрішньогосподарський контроль при вирощуванні насіння;

внутрішньогосподарський контроль при збиранні та доробці насіння;

внутрішньогосподарський контроль при зберіганні насіння.

Внутрішньогосподарський контроль здійснюється агрономічним персоналом і керівниками господарств, фермерами та іншими господарствами, які вирощують або заготовляють насіння. Кожне господарство повинно гарантувати відповідність сортових і посівних якостей насіння показникам, зазначеним у документах.

Документи оформляються за єдиним зразком, згідно з вимогами діючих інструкцій та стандартів.

Державний контроль за дотриманням суб’єктами насінництва вимог законодавства України та інших нормативних  актів у межах повноважень, визначених законодавством України, здійснює відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Підприємці та юридичні особи мають право на виробництво насіння  і садивного матеріалу для його реалізації, за умови включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.

Також особливу увагу слід звернути на проведення видових та сортових прополювань. Цю роботу проводять у тій фазі розвитку рослин, коли видові та сортові ознаки добре виражені. Наприклад, видове прополювання озимої пшениці від жита чи ячменю роблять у фазі колосіння, при цьому рослини озимого жита обов’язково слід видаляти з корінням, оскільки вони здатні кущитись і при видаленні головного стебла розвиваються бокові,  які до збирання можуть дозріти і засмітити посіви. Посіви гороху від рослин пелюшки прополюють під час цвітіння. При засміченості площ важко- відокремлюваними  від основної культури  рослинами в кількості, що робить недоцільним проведення даних заходів – ділянку виключають з насінницьких.

Кожен з нас знає, що  урожай необхідно не тільки вирости і зібрати, але й надійно зберегти. Отже, до початку жнив необхідно обов’язково здійснити дезінфекцію складських приміщень, де буде зберігатися насіння. Найпростішим способом її здійснення є побілка свіжогашеним вапном з додаванням хлорованого вапна або вапняно – гасовою емульсією. Якщо у складі виявлено комірні шкідники – попередньо обов’язково проводять дрібно – крапельну обробку інсектицидами. Завантажені  насінням склади, при виявлені шкідників, необхідно фумігувати. Також слід забезпечити склади вологомірами, термоштангами для здійснення контролю вологості та температури насіння під час зберігання.

За консультаціями звертатися до спеціаліста відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва  головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою: м. Карлівка, пров. Ольжича,1.тел.2-14-76.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних