A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Про використання ГМО в насінництві та розсадництві

Дата: 06.10.2021 13:26
Кількість переглядів: 784

При купівлі насіння рекомендуємо  перевірити наявність та чинність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння, звірити, щоб інформація зазначена в супровідних документах, відповідала нанесеній на етикетки пакувань. Вищевказані документи, відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», видаються лише на сорти рослин, які не є генетично модифікованими.

Фото без опису

На даний час використання генетично модифікованих організмів регулюється Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів», який був ухвалений 31 травня 2007 році (№1103-V).

Цей Закон регулює відносини між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями (постачальниками), розробниками, дослідниками, науковцями та споживачами генетично модифікованих організмів та продукції, виробленої за технологіями, що передбачають їх розробку, створення, випробування, дослідження, транспортування, імпорт, експорт, розміщення на ринку, вивільнення у навколишнє середовище та використання в Україні із забезпеченням біологічної і генетичної безпеки.

Крім того, перевірити наявність ГМО в насінні, яке планується придбати, можливо шляхом відбору проб від партій насіння та подальшої їх перевірки в акредитованих лабораторіях на визначення генетично модифікованих організмів.

На засіданні Науково-методичної ради Держпродспоживслужби України 4 жовтня 2019 року розглянуті та схвалені «Методичні рекомендації щодо відбору проб насіння, зерна, та рослин для визначення наявності генетично модифікованих організмів під час здійснення заходів нагляду (контролю) в сферах зерноведення, рослинництва, насінництва і розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах».

Ці методичні рекомендації поширюється на призначене для сівби насіння, зерно, рослини сільськогосподарських культур та встановлюють вимоги до здійснення відбору проб насіння, зерна та рослин для проведення оцінки наявності генетично модифікованих організмів.

Відбір зразків насіння здійснюється на підставі письмового вмотивованого рішення керівника органу державного нагляду (контролю) згідно із Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Проводить такий відбір проб посадова особа органу державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва тероргану Держпродспоживслужби.

Наголошуємо  статтею 18 Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» передбачено, що порушення вимог цього Закону і прийнятих на його основі нормативно-правових актів, тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність згідно із законом. У тому числі відповідальність несуть особи, які винні у використанні незареєстрованих генетично модифікованих організмів, або продукції, отриманої з їх використанням (за винятком науково-дослідних цілей).

За консультаціями та детальною інформацією, звертатися  до відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фіто санітарної безпеки Головного управління Держпродспоживлужби в Полтавській області, за адресою м. Карлівка, вул. Ольжича 1, тел.2-14-76.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних