A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Карлівська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області інформує

Дата: 10.02.2022 14:00
Кількість переглядів: 261

Декларування доходів — справа честі й порядності

Фото без опису

Декларування доходів – це конституційний обов`язок громадянина перед державою та суспільством. Саме від платника податків залежить економічна стабільність нашої регіону. Адже, навіть харчування найменших громадян територіальних громад та реалізація інших соціальних програм залежить від наповнення місцевої скарбниці, значну частину якої становить податок на доходи фізичних осіб, а саме  48 % та плата за землю - 15%.

Незважаючи на напружену ситуацію в країні більшість громадян  розуміють важливість поповнення бюджетів територіальних громад за рахунок  успішного проведення кампанії Декларування. Адже суми податку на доходи фізичних осіб надходять у ту громаду, де проживає громадянин, який подав декларацію, задекларував свої доходи та сплатив податки. Завдяки цьому є фінансування для закладів дошкільної освіти,  школи, лікарні тощо. Отже, декларування доходів – це додаткове джерело наповнення місцевого бюджету. Один мудрець сказав: "Людина, яка приховує свої доходи, ховає їх не від держави, а сама від себе та статку своїх нащадків". Творцями свого самодостатнього майбутнього є ми самі – ось визначальна та головна ідея декларування доходів.

Особливо, звертаємо увагу громадян, які самостійно займаються вирощуванням сільськогосподарської продукції на земельних частках (паях). Адже, у разі, якщо власник земельної ділянки не здав її в оренду згідно чинного законодавства  та відповідно не сплатив належні суми податку, повинен подати за результатами минулого року декларацію про майновий стан. На жаль, існують не поодинокі випадки, коли громадяни уникають оподаткування, тим самим обкрадаючи місцевий бюджет та позбавляючи мешканців громади поліпшення якості надання освітніх, культурних та лікувальних послуг.

  В об’єднаних територіальних громадах,  і в державі, загалом,  розуміють проблему оподаткування саме цієї категорії громадян. Тому, завдяки Закону України від 30.11.2021 №1914-IX запроваджено мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ), що забезпечить справедливість в оподаткуванні власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Згідно із Законом, перший період нарахування МПЗ - 2022 рік. Тобто МПЗ буде нараховуватися у 2023 році за 2022 рік.

При декларуванні «одноосібниками» доходів за 2021 рік Карлівська ДПІ буде користуватись нормами Податкового кодексу України та рішенням Полтавської обласної ради №173 від 9 квітня 2021 року.

Відповідно до норм Податкового кодексу України кампанія декларування за 2021 рік триває з 1 січня до 1 травня 2022 року. При цьому за неподання чи несвоєчасне подання декларації передбачена фінансова відповідальність.

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи».

Звертаємо увагу, що в Центрі обслуговування платників Карлівської ДПІ (м.Карлівка, вул.Полтавський шлях, 97) облаштоване робоче місце з доступом до мережі Інтернет для формування та подання звітності в електронному вигляді. Кожен бажаючий має можливість скористатись даною послугою. Щоденно спеціалісти ДПІ надають консультації та практичну допомогу з питань формування звітності та роботи в Електронному кабінеті платника.  
         Єдина вимога для електронного спілкування це наявність кваліфікованого електронного підпису, який можна отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК), або за допомогою Інтернет-банкінгу, наприклад, скориставшись онлайн-сервісом ПРИВАТ 24.

Скористатися послугами відокремленого підрозділу АЦСК ІДД ДПС України, можна в ДПІ у м.Полтаві (м. Полтава, вул. Європейська, 155, каб.1, тел.0532- 59-41-05).

Консультації, практичні рекомендації та допомогу при подачі декларації в електронному вигляді можна отримати в Центрі обслуговування платників   Карлівській ДПІ, а також за телефоном (05346)2-30-68.

Сподіваємося, що кампанія декларування доходів пройде успішно, в умовах взаєморозуміння та взаємної поваги між платниками та податківцями.

 

 

                                                                  Андрій ГИЗИЛА

                                                                   Начальник Карлівської ДПІ

                                                                   ГУ ДПС у Полтавській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних