A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Перевірка насіннєвого матеріалу

Дата: 21.07.2022 08:10
Кількість переглядів: 318

На які показники варто перевірити посівний матеріал? В першу чергу на енергію проростання, схожість та чистоту. Енергія проростання характеризує життєздатність насіння, від якої залежить поява ранніх і рівномірних сходів. Схожість вказує на кількість схожого насіння у відсотках від загальної кількості насінин. А чистота – це вміст насіння культури в досліджуваному зразку у відсотках.

Фото без опису

Згідно статті 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», використання для сівби на насінницькі або товарні посіви, насіння, що не має відповідного сертифіката забороняється. Навіть насіння яке планується використовувати для власних потреб потрібно перевіряти на посівні якості.

На даний час в Україні діяльність з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва здійснюють такі установи:

 Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції». На території області підрозділом органу із сертифікації є Полтавська обласна філія державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», яка знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. 066-694-45-20;

ТОВ «Агросерт» лабораторія знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Панянка, 48, тел. 095-624-63-43;

ТОВ «Агролабтест»;

ТОВ «Новосерт»;

ТОВ «Велес-сідс».

Також на території Полтавської області визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (аналізування чистоти і відходу насіння, схожості та енергії проростання, вологості, маси 1000 насінин, зараженості хворобами, заселеності шкідниками) проводить для власних потреб без права реалізації Державна установа «Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія». Відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу установи розташований за адресою: м. Полтава вул. В.Козака,1, тел. 095-858-37-00, 097-413-16-20.

На сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України у розділі Реєстри, розміщено Реєстр органів з оцінки відповідності (інформація про наявні акредитовані лабораторії) https://agro.me.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-organiv-z-ocinki-vidpovidnosti.

 

За консультаціями та детальною інформацією, звертатися до відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, за адресою м Карлівка, вул. Ольжича 1, тел. 2-39-95.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних