A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування: прийомна сім’я або дитячий будинок сімейного типу

Дата: 24.01.2023 15:13
Кількість переглядів: 161

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає актуальнішою і болючішою темою для нашого суспільства. Однак останніми роками змінилися пріоритети державної політики – перевага надається вихованню дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування у родинному оточенні, які з тих чи інших причин перебувають поза межами сімейного виховання.

Прийомна сім’я (ПС) – одна з пріоритетних форм влаштування дітей, які обділені родинним теплом. Це – сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно взяла на виховання та спільне проживання, за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов, від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних. До ДБСТ в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою у родинних стосунках.

Прийомні діти, вихованці ДБСТ. Пільги та державні гарантії:

Прийомні діти та вихованці перебувають у ПС/ДБСТ до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I-IV рівня акредитації – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку.

Фінансування ПС і ДБСТ здійснюється за рахунок видатків державного бюджету.

За прийомними дітьми, дітьми-вихованцями зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Вихованці мають право підтримувати особисті контакти з батьками та іншими родичами, якщо це не суперечить їх інтересам і не заборонено рішенням суду.

Органи опіки та піклування забезпечують збереження майна, у тому числі житла, прийомних дітей та вихованців за місцем його знаходження і здійснюють контроль за його використанням.

Прийомні батьки, батьки-вихователі є законними представниками прийомних дітей на підприємствах, в установах та організаціях без спеціальних на те повноважень, несуть персональну відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток прийомних дітей.

Прийомні батьки та батьки-вихователі в обов’язковому порядку проходять курс відповідного навчання із метою підвищення батьківського потенціалу.

Прийомним батькам та батькам-вихователям виплачується грошове забезпечення.

Якщо Ваша сім’я має позитивний досвід виховання дітей, користується авторитетом у громаді та Ви хочете стати батьками-вихователями, просимо звертатись за більш детальною інформацією до служби у справах дітей виконавчого комітету Карлівської міської ради за адресою: м.Карлівка, вул. Полтавський шлях,85.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.