A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Що таке патронатна сім’я і як стати патронатним вихователем

Дата: 13.02.2023 10:48
Кількість переглядів: 299

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Фото без опису

На відміну від відомих сімейних форм влаштування (усиновлення, опіка, прийомна сім’я) патронатне виховання більш гнучке і може бути використане як для дітей зі встановленим статусом дитини-сироти або дитини позбавленої батьківського піклування, так і без нього. 

Патронатним вихователем може стати повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, пройшла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та за згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають у помешканні. Кандидат у патронатні вихователі повинен мати відповідне житло (власне, орендоване чи на правах користування), у якому є окрема кімната для проживання влаштованих дітей.  Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуги патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Під патронат можуть бути влаштовані:

- новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;

- підкинуті, знайдені діти;

- безпритульні діти;

- діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров‘ю;

- діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;  діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;

- діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій;

- інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Одночасно в патронатну сім’ю влаштовуються виключно діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами, або до цього проживали в одній родині. Це принципово, адже тільки так можна здійснювати виховання та соціальну реабілітацію, яка відповідає потребам дитини.

Оптимальний термін перебування дитини в  такій сім’ї становить до 3-х місяців (в окремих випадках цей термін може бути продовжений до 6-ти місяців). Термін перебування дитини під патронатом має бути максимально використаний її біологічною родиною для подолання складних життєвих обставин.  

 

 

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронатного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Розмір грошового забезпечення у період перебування дитини у сім'ї патронатного вихователя становить п'ять прожиткових  мінімумів для працездатних осіб. На утримання кожної дитини, влаштованої у сім'ю патронатного вихователя, виплачується щомісячна соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку.

Якщо вищезазначена інформація виявилася для Вас корисною та цікавою, звертайтеся до служби у справах дітей виконавчого комітету Карлівської міської ради за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, буд. 85.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних