A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Новий вид соціальної підтримки захисникам України та їхнім сім’ям

Дата: 23.06.2023 10:19
Кількість переглядів: 99

Минулого місяця, тобто у травні п.р., з’явилася ще одна стаття видатків Пенсійного фонду України – почалася виплата нової грошової допомоги захисникам, які мають особливі заслуги, та членам їх родин.

Фото без опису

Йдеться про реалізацію урядового рішення від 20 січня 2023 року щодо здійснення щомісячних грошових виплат громадянам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, а також членам сімей загиблих (померлих) громадян з їх числа.

Принагідно слід нагадати, що громадяни нашої держави, нагороджені, зокрема, військовими орденами та медалями, мають право на доплату відповідно до закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». Розмір доплат за цим законом становить від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму (від 418,60 до 837,20 грн) залежно від виду і кількості нагород. Це наразі стосується як радянських нагород, так і сучасних українських.

Крім зазначеної категорії громадян, що відзначилися видатними заслугами у мирний час, є також військові, яким може бути наданий статус особи, що має особливі заслуги перед Батьківщиною. Такими вважаються, зокрема, Герої України, яким, починаючи з 2014 року вручений орден «Золота Зірка»; особи, нагороджені орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом «За мужність» трьох ступенів і орденом княгині Ольги трьох ступенів. З 1 січня 2023 року розмір таких доплат збільшився з однієї до трьох мінімальних зарплат, причому отримувати їх тепер можуть навіть ті Герої України, яким пенсію ще не призначено.

Урядовим рішенням визначені такі розміри щомісячної грошової виплати, залежно від присвоєної відзнаки:

1) громадянам із числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і яким, починаючи з 2014 р., присвоєно звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка» – три розміри мінімальної заробітної плати, або 20 100 грн на 1 січня ц.р.;

2) громадянам, яких, починаючи з 2014 р., нагороджено:

орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, – два розміри мінімальної заробітної плати, або 13 400 грн на 1 січня ц.р.;

орденом «За мужність» трьох ступенів, – один розмір мінімальної заробітної плати, або 6 700 грн на 1 січня ц.р.;

орденом княгині Ольги трьох ступенів, – один розмір мінімальної заробітної плати або 6 700 грн на 1 січня ц.р.;

3) непрацездатним членам сім’ї загиблих (померлих) осіб із числа нагороджених посмертно орденом «Золота Зірка», яким присвоєно звання Героя України, орденом «Богдана Хмельницького» трьох ступенів, орденом «За мужність» трьох ступенів, орденом княгині Ольги трьох ступенів – один розмір мінімальної заробітної плати або 6 700 грн на 1 січня ц.р.

У Полтавській області грошову допомогу за особливі заслуги наразі отримують 10 військових, відзначених званням Героя України після 24 лютого 2022 року, які не перебувають на обліку як пенсіонери.

За загиблих військовослужбовців, яким посмертно присвоєно звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка”, призначено щомісячну грошову допомогу 8-ми членам сімей.

Також призначений новий вид щомісячної грошової допомоги нашому земляку із числа колишніх військовослужбовців, тобто нинішньому пенсіонеру, який нагороджений орденом «За мужність» трьох ступенів.

На виплату грошових допомог захисникам, удостоєним почесних нагород, Головне управління Пенсійного Фонду України у Полтавській області спрямувало з початку року майже 724 тис. грн. Щомісячні видатки Фонду на виплату коштів за січневою постановою Уряду становлять
 
180,9 тис. грн.

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних