Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Підготовка складських приміщень до нового врожаю

Дата: 20.07.2023 15:38
Кількість переглядів: 92

Збереженість насіння залежить не тільки від його вологості, засміченості та зараженості комірними шкідниками, а й від стану приміщень для його зберігання. Тому зерносховища слід утримувати в такому стані, за якого усувалась би будь-яка можливість псування чи погіршення якості зерна продовольчо-фуражного призначення та насіннєвого матеріалу.

Фото без опису

Якщо немає типових сховищ, для цього пристосовують найкращі сухі, добре провітрювані приміщення, обладнані засіками.

Крім того, складається план приймання й розміщення зерна нового врожаю, який передбачає:

  • раціональне використання місткостей зерносховищ;
  • правильне розміщення зерна залежно від його культури, якості та кількості;
  • уникання наступних зайвих внутрішніх переміщень зерна;
  • раціональне використання механізованих  зерносховищ, зерносушарок та іншого технологічного і транспортного обладнання;

Зернові склади мають бути сухими. В сирих складах насіння легко пошкоджується пліснявою, бактеріями, комірними шкідниками. Сирість на складах пов’язана переважно з близькістю ґрунтових вод або з потраплянням води в приміщення через вікна, двері, щілини у стінах, з покрівлі.

Для запобігання проникненню у сховище дощової води навколо нього влаштовують водостічні канави. Якщо сиріють стіни, побудовані з цегли або каменю, то їх із середини обшивають дошками або пресованими плитами на висоту насипу насіння, залишаючи між стіною та обшивкою проміжок 10 — 20 см для циркуляції повітря. Якщо у стінах і підлозі складів є тріщини або щілини, в них накопичується пил, в якому можуть жити комірні шкідники. Тому всі виїмки і щілини в стінах та підлозі законопачують просмоленим ганчір’ям, а великі тріщини зашивають рейками або листовим залізом. Дошки розбірних засік очищають, промивають гарячою водою і добре просушують.

Приміщення складів провітрюють, просушують, білять розчином хлорного вапна та проводять  дезінсекцію. Знезараження порожніх зерносховищ хімічними препаратами — це одночасно профілактичний і винищувальний захід. Однак, попри високу ефективність інсектицидів хімічного походження, слід наголосити,  що вони небезпечні для людей, тварин і довкілля. Тож проводити роботи  зі знезараження повинні спеціалізовані компанії,співробітники, якої мають посвідчення та пройшли навчання, для виконання таких робіт.

 Дотримання чіткого плану та графіку виконання запланованих робіт із підготовки матеріально-технічної бази – гарантований успіх у своєчасній підготовці підприємства до приймання зерна нового врожаю.

Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних