A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

У Полтавській територіальній громаді зафіксували випадок захворювання людини на лептоспіроз!

Дата: 05.10.2023 10:24
Кількість переглядів: 100

Лептоспіроз - небезпечна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira. Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті.

Фото без опису

Тож, аби попередити випадки інфекційних захворювань на лептоспіроз, розкажемо кілька простих правил, як вберегтися від недуги!

Джерело інфекції  - мишоподібні гризуни, щурі, польові миші, землерийки. Де вони, там і мікроскопічні лептоспіри, що їх тварини виділяють з сечею. Відтак потенційно заразним стає все, де пробіг гризун: городня ділянка, підвал, трава чи пісок біля озера. Лептоспіри зберігають життєздатність у природних водоймах від 7-ми до 30-ти днів, у вологому ґрунті від 3-х до 9-ти місяців, у харчових продуктах – декілька днів.

У весняно – осінній періоди лептоспіри активізуються, і щоб підхопити їх, іноді досить торкнутися трави чи землі незахищеними руками (через дрібні ранки збудник легко потрапляє в організм), попити води з потічка чи навіть просто вмитися нею.

Крім того збудники можуть проникати в організм через слизові оболонки не лише порожнини рота, а очей і носа. Саме тому лептоспірозом може закінчитися пікнік на природі, робота на городній ділянці, прибирання підвалів та купання у водоймах .

Хворіють не лише люди. Велика рогата худоба, свині, собаки також вразливі до лептоспір. Збудник виділяється із сечею. І небезпечно, що від тварин може заразитися й господар. 

Ознаки лептоспірозу: біль у м’язах, особливо литкових. Хвороба на початку може нагадувати застуду: підвищується температура тіла, з’являється загальна слабкість, нежить, сильний головний біль і люди  лікуються на свій розсуд. Утім чаями і пігулками від температури хворобі не завадити.

Остаточно визначитися з причиною нездужання, уже в перші ж дні  допоможе спеціальний аналіз крові.

Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми лептоспірозу. Коли йдеться про жовтяничну форму, з перших днів хвороби відзначають пожовтіння шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня. Подібно проявляється й вірусний гепатит А – хвороба брудних рук. Але лептоспіроз, на відміну від гепатиту А, набагато тяжка й підступна недуга. Якщо не вживати відповідних ліків, розвивається ураження печінки, нирок, серцево-судинної системи, легень. А успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за медичною допомогою та вчасної діагностики. Тому госпіталізація хворих з лептоспірозом обов’язкова! 

Від людини до людини хвороба не передається, але доволі високий ризик одночасного зараження в тих, хто живе поряд і , відповідно, міг з’їсти ті ж заражені продукти, випити ту ж воду, тощо.

Профілактика полягає в дотриманні санітарних вимог при  експлуатації відкритих водойм. Радикальним методом оздоровлення районів, небезпечних щодо лептоспірозу є знищення гризунів – носіїв інфекції – проведення профілактичної суцільної дератизації.

Лептоспіроз можна попередити, якщо:

  • додержуватись чистоти території двору, не допускати накопичення сміття, залишків корму;

  • герметизувати житлові приміщення, комори, хліви, льохи від попадання в них   гризунів; 

  • не купатися у водоймах що не облаштовані, або поблизу проводиться випас худоби;

  • при заготівлі сіна захищайте відкриті ділянки тіла одягом, щоб уникнути подряпин.

При виявленні у себе подібних симптомів, при зверненні за медичною допомогою, повідомте лікаря про можливий контакт з об’єктами навколишнього середовища.

Важливий момент у лікуванні та профілактиці лептоспірозу – це обов’язкова госпіталізація, що пояснюється високим ризиком розвитку ускладнень та рецидивів хвороби, а також необхідністю динамічного клініко-лабораторного обстеження хворого.

Лікування лептоспірозу – це комплекс таких заходів:

  • ліжковий режим на весь період лихоманки;

  • молочно-рослинна дієта;

  • антибактеріальна терапія мінімум на 7 днів;

  • введення за спеціальною схемою протилептоспірозного імуноглобуліну, його комбінування з антибіотиками зменшує ризик розвитку рецидивів хвороби і дає відмінний клінічний ефект;

  • дезінтоксикаційна терапія;

  • препарати для покращення згортання крові;

  • знеболювальні засоби;

  • вітаміни;

  • за показаннями – гормональні препарати, діуретики та інші.

Пацієнтам, яких виписали із стаціонару, показане диспансерне спостереження впродовж півроку в інфекціоніста за участі невропатолога, окуліста та нефролога.

Обов’язкова вакцинація потрібна:

  • особам, які працюють на тваринницьких підприємствах, що розташовані на небезпечних по лептоспірозові територіях;

  • особам, які займаються забоєм хворої худоби та переробкою туш хворих тварин;

  • особам, які працюють з живими культурами лептоспірозу;

  • особам, які займаються відловлюванням та утриманням безпритульних тварин.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області закликають, якщо у вас є симптоми захворювання і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою — зверніться до лікаря.

При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує. Несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати життя! Будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних