Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Карлівське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує

Дата: 13.05.2019 17:01
Кількість переглядів: 934

Чим небезпечна риба при її купівлі з рук у невстановлених для торгівлі місцях (стихійних ринках)?

Фото без опису

Риба вважається важливим та корисним для здоров’я продуктом і належить до числа найважливіших джерел жирних кислот омега-3 і вітаміну D. Тому  необхідно обов’язково включати у раціон рибу та морепродукти, але пам’ятати що в жодному разі не слід купувати рибу з рук у невстановлених для торгівлі місцях без документів, що засвідчують її безпечність і якість.

Торгівлю з рук у невстановлених для цього місцях ніхто не контролює. Якість і свіжість продуктів на «стихійних» ринках не перевіряється. Продукти, які безконтрольно реалізуються, не проходять лабораторний контроль, відсутні документи, які свідчать про їх безпечність і якість.

Як правило, в таких місцях торгівлі продавці не проходять обов'язкові профілактичні медичні огляди і можуть бути переносниками небезпечних інфекційних хвороб (туберкульоз, сальмонельоз та інш.), а також не мають можливості дотримуватись правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде).

Продавці мають право продавати рибу у спеціально відведених для цього закладах торгівлі та на ринках лише за умови підтвердження її придатності за результатами досліджень акредитованої лабораторії. У громадян, які збувають рибу також повинні бути документи, що свідчать про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та сертифікат якості.

Купуючи продукцію без відповідних документів у «стихійних» місцях реалізації, покупець наражає себе на небезпеку, зокрема: отруєння, паразитарні захворювання та смертельну хворобу – ботулізм.

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних без спеціальних досліджень неможливо. Серед рибних продуктів у зоні ризику також в'ялена, копчена та солена риба і рибні консерви.

Купуючи рибу невідомого походження та невстановленої якості на «стихійних» ринках без документів покупці підтримують браконьєрів, і тим самим, стимулюють їх до нових правопорушень. Навіть якщо риба виловлена із дотриманням «Правил любительського і спортивного рибальства», її можна використовувати лише для особистого споживання та заборонено продавати.

Торгівля живою рибою без відповідних документів, є порушенням положень Законів України «Про тваринний світ» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» і «Правил любительського і спортивного рибальства».

За порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу передбачена адмінвідповідальність.

Карлівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних