A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Карлівське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує

Дата: 13.05.2019 17:01
Кількість переглядів: 922

Чим небезпечна риба при її купівлі з рук у невстановлених для торгівлі місцях (стихійних ринках)?

Фото без опису

Риба вважається важливим та корисним для здоров’я продуктом і належить до числа найважливіших джерел жирних кислот омега-3 і вітаміну D. Тому  необхідно обов’язково включати у раціон рибу та морепродукти, але пам’ятати що в жодному разі не слід купувати рибу з рук у невстановлених для торгівлі місцях без документів, що засвідчують її безпечність і якість.

Торгівлю з рук у невстановлених для цього місцях ніхто не контролює. Якість і свіжість продуктів на «стихійних» ринках не перевіряється. Продукти, які безконтрольно реалізуються, не проходять лабораторний контроль, відсутні документи, які свідчать про їх безпечність і якість.

Як правило, в таких місцях торгівлі продавці не проходять обов'язкові профілактичні медичні огляди і можуть бути переносниками небезпечних інфекційних хвороб (туберкульоз, сальмонельоз та інш.), а також не мають можливості дотримуватись правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде).

Продавці мають право продавати рибу у спеціально відведених для цього закладах торгівлі та на ринках лише за умови підтвердження її придатності за результатами досліджень акредитованої лабораторії. У громадян, які збувають рибу також повинні бути документи, що свідчать про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та сертифікат якості.

Купуючи продукцію без відповідних документів у «стихійних» місцях реалізації, покупець наражає себе на небезпеку, зокрема: отруєння, паразитарні захворювання та смертельну хворобу – ботулізм.

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних без спеціальних досліджень неможливо. Серед рибних продуктів у зоні ризику також в'ялена, копчена та солена риба і рибні консерви.

Купуючи рибу невідомого походження та невстановленої якості на «стихійних» ринках без документів покупці підтримують браконьєрів, і тим самим, стимулюють їх до нових правопорушень. Навіть якщо риба виловлена із дотриманням «Правил любительського і спортивного рибальства», її можна використовувати лише для особистого споживання та заборонено продавати.

Торгівля живою рибою без відповідних документів, є порушенням положень Законів України «Про тваринний світ» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» і «Правил любительського і спортивного рибальства».

За порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу передбачена адмінвідповідальність.

Карлівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних