A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Тимчасова допомога на дітей, які залишились без батьківського піклування – “Дитина не одна”

Дата: 03.04.2024 09:21
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

Через повномасштабну війну в Україні, яка триває понад два роки, гостро стоїть питання захисту та підтримки дітей, які залишились без батьківського піклування.

22 березня 2024 року Урядом прийнято постанову №331 ,,Деякі питання провадження діяльності з усиновлення та влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, соціального захисту дітей, залишених без батьківського піклування”, якою запроваджено тимчасову допомогу  "Дитина не одна".

Допомога “Дитина не одна” – це допомога на дітей, які залишились без батьківського піклування, але не набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, які постійно проживають в Україні, або в прийомну сім’ю чи до дитячого будинку сімейного типу. 

Хто має право на допомогу?

Право на призначення допомоги має особа, до сім'ї якої тимчасово влаштовано дитину (дітей), щодо якої (яких) встановлено факт відсутності батьківського піклування у разі коли батьки або один з батьків (якщо інший з батьків не виконує своїх обов'язків):

помер або загинув; 

перебуває в тимчасовій окупації, оточенні;

перебуває у розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким; 

перебуває у полоні держави-агресора; 

позбавлений свободи (затримання, взяття у заручники) державою-агресором.

Тимчасове влаштування до сім’ї оформлюється наказом служби у справах дітей, у якому зазначається підстава, яка спричинила тимчасове влаштування дитини, яка залишилася без батьківського піклування, та строк, на який влаштовується така дитина до сім’ї.

Який розмір допомоги та на який термін її призначають?

Тимчасова допомога надається на кожну дитину у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку ( до 6 р. – 6407,50 грн;  від 6 до 18 років – 7990 грн). На дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку ( до 6 років – 8970,50 грн;  від 6 до 18 років –11186 грн).

Призначається з місяця подання заяви на 6 місяців, але не більше строку, визначеного в наказі служби у справах дітей. Виплата може бути продовжена у разі продовження строку тимчасового влаштування дитини на підставі відповідного наказу служби у справах дітей.

Куди звертатись за призначенням допомоги та які документи необхідно?

Заява для призначення тимчасової допомоги подається особою, до сім’ї якої тимчасово влаштована дитина (за формою згідно з додатком до Постанови), до якої додаються:

копія свідоцтва про народження дитини (за наявності) (у разі, коли відомості про народження відсутні в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян);

копія наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини;

медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років (у разі тимчасового влаштування дитини з інвалідністю).

Діти віком від 14 до 18 років, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, мають право звертатися за призначенням допомоги особисто у разі, коли вони мають задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) інше, ніж в особи, до якої її тимчасово влаштовано.

Документи приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади, центру надання адміністративних послуг.

Тимчасова допомога, на дитину, яка залишилась без батьківського піклування, є власністю такої дитини та використовуються для створення належних умов для утримання та виховання дитини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних