Обережно, ботулізм!
В травні цього року вже зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм серед мешканців м.Києва (1 з них - летальний), та по одному випадку в Херсонській і Полтавській областях. Всі випадки пов’язані із вживанням в’яленої риби, придбаної у торгівельній мережі.
Виявилось, що виробником даної продукції є ФОП Меркулов А.В., а постачальником ТОВ «ЧУДО-ЮДО» з м.Світловодська Кіровоградської області.
Ботулізм — це, як правило, дуже тяжке інфекційне захворювання, що виникає на фоні повного благополуччя здоров’я. Збудник ботулізму - мікроб, який при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, що є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів.
Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба.
Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.
Від моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби проходить від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший цей період. При важких формах він становить, у середньому, близько доби.
Є три найтиповіші варіанти розвитку хвороби:
– порушення функції шлунково-кишкового тракту - нудота, блювота, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без паталогічних домішок;
– розлади зору - подвоєння предметів, «сітка» перед очима, мерехтіння;
– порушення дихання - розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів.
Такі ускладнення при ботулізмі можуть привести до летального результату, який при відсутності необхідних заходів, є високим і сягає 70%. Смерть наступає від паралічу дихання.
Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними із яких є:
— захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали негайно охолоджують або заморожують, перед посолом її необхідно обережно випотрошити, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, та не забруднити м’язи риби його вмістом;
— проведення посолу риби тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримання технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;
— ретельне промивання та просушування овочів, особливо грибів перед консервуванням, дотримання температурного режиму при виготовленні консервів;
— не вживати бомбажні консерви та при підозрі на їх недоброякісність;
— не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
— не вживати грибні та рибні консерви домашнього виготовлення.
Ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після відкриття банки визначити чи заражена ним їжа неможливо.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, особливо, дітей.
Рекомендуємо також тимчасово утриматися від вживання в їжу в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А.В. та постаченої ТОВ «ЧУДО-ЮДО» з м.Світловодська.
Управління Держпродспоживслужби в Карлівському районі