Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

БОТУЛІЗМ І ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 14.08.2019 09:40
Кількість переглядів: 1160

У поточному році в Полтавській області у зв’язку із вживанням в їжу м’ясної консерви домашнього виготовлення та рибних консервів промислового виготовлення зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм, постраждало троє людей.

Фото без опису

Ботулізм — це, як правило, дуже тяжке інфекційне захворювання, що виникає на фоні повного благополуччя здоров’я. Збудник ботулізму - мікроб, який при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, що є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів.

Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Від моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби проходить від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший цей період. При важких формах він становить близько доби.

Є  три найтиповіші варіанти розвитку хвороби:

– порушення функції шлунково-кишкового тракту - нудота, блювотаа, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок;

– розлади зору – подвоєння предметів, «сітка»  перед очима, мерехтіння; 

– порушення дихання - розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів.

Такі ускладнення при ботулізмі можуть привести до летального результату, який при відсутності необхідних заходів лікування, є високим і сягає 70%. Смерть наступає від дихальної недостатності.

Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними із яких є:

захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали негайно охолоджують або заморожують, перед посолом її необхідно обережно випотрошити, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, та не забруднити м’язи риби його вмістом;

— проведення посолу риби тільки в охолодженому стані при температурі не вище +4°C, дотримання технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

ретельне промивання та просушування овочів, особливо грибів перед консервуванням, дотримання температурного режиму при виготовленні консервів;

 не вживати бомважні консерви та при підозрі на їх недоброякісність;

— не купувати копчену, солену та вялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

не вживати грибні та рибні консерви домашнього виготовлення.

Ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після відкриття банки визначити чи заражена ним їжа неможливо.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких  особливо, дітей.

 

Карлівське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних