A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує

Дата: 17.08.2023 08:51
Кількість переглядів: 128

Обережно, кишкові інфекції!

Фото без опису

Традиційно, влітку, найчастіше виникає найбільша загроза підхопити гострі кишкові інфекції: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіти, сальмонельоз, дизентерію, черевний тиф, холеру, ботулізм.

Кишкові інфекції – група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання.

Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування.

Кишкові інфекції поширені повсюдно навіть у розвинутих країнах, характеризуються високим рівнем захворюваності. Це одні з найчастіших інфекційних хвороб у дітей. Для кишкових інфекцій характерна літньо – осіння сезонність, саме в цей період відбувається ріст захворюваності. Це пов’язано з активізацією шляхів передачі інфекції, зі сприятливими умовами для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі, зі змінами в організмі людини, які відбуваються у літньо-осінній період, а саме зниження його реактивності під впливом сонячного випромінювання, відпочинок в природніх умовах, зниженням кислотності шлункового соку.

Збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально – орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами.

Факторами передачі є м’ясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи. Джерелом інфекції може бути хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий „носій”.

Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.

Згідно даних епідеміологічного анамнезу хворі пов’язують захворювання на кишкові інфекції з вживанням продуктів харчування які були придбані на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, які пройшли недостатню термічну обробку. Більшість спалахів виникає внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв на гостинах, урочистостях.

З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно дотримуватись наступних основних вимог:

• Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
• Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі – використовувати воду питну бутильовану або лише перекип’ячену воду.
• Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
• Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості.
• Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. Туристам, мандрівникам для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена, для пиття та приготування їжі потрібно мати з собою запас питної води .

• При купівлі харчових продуктів та напоїв звертати увагу на терміни зберігання та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

• При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

• На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані обов’язковій термічній обробці.

• При споживанні овочів та ягід їх необхідно добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.

• При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

• Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом.
• Обов’язково мити руки після відвідування туалету.

• При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.

• Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами, не ковтати воду при купанні.

• У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатися самолікуванням. При виникненні захворюваності на кишкові інфекції у організованих колективах хворого необхідно ізолювати від решти колективу (до прибуття лікаря).

• При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних