A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

ОБЕРЕЖНО - КЛІЩІ!

Дата: 17.04.2018 13:28
Кількість переглядів: 865

Карлівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує.

Фото без опису

В спекотні літні дні всі ми прагнемо на природу: подихати свіжим повітрям, поміркувати в тиші і спокої, а також запастися її щедрими дарами. Щоб лісова прогулянка залишила  тільки приємні спогади, слід пам’ятати про небезпеку, яка може загрожувати непідготовленій людині. Це - лісові кліщі, активність яких триває з квітня по вересень.

 

Серед найнебезпечніших інфекцій, що передаються кліщами – енцефаліт та хвороба Лайма, які протікають дуже важко, дають безліч важких ускладнень і, навіть, призводять до летального результату.

В спекотну погоду, а також на відкритих місцях, які прогріваються сонцем, кліщів зазвичай не буває. Лісові кліщі вважають за краще обирати вологі тінисті ліси з багатим підліском і обширними заростями трави. «Полювати» вони воліють у похмуру погоду, при температурі близько 20 градусів, особливо ж активні перед дощем.

«Засідки» кліщі влаштовують на рівні підліска, на травинках  і гілках дрібних чагарників, що ростуть уздовж  стежок. Причепившись до одягу людини, вони переповзають на тіло і присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, під пахвами, в паховій ділянці.

Разом зі слиною кліщ виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці враження з’являється припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах.

Якщо до тіла людини вже присмоктався кліщ, то його слід якомога швидше зняти. За кваліфікованою допомогою, при можливості, слід звернутись до травмопункту.

Щоб видалити кліща самостійно необхідно захопити його пінцетом або обгорнутими чистою марлею пальцями якнайближче до його ротового апарату і, тримаючи строго перпендикулярно поверхні укусу, повернути тіло кліща навколо осі, витягнути його з шкірних покривів. Якщо ви користуєтеся ниткою, то міцну нитку зав'язують у вузол, якомога ближче до хоботка кліща, потім кліща витягують, повільно розгойдуючи і підтягуючи вгору. Місце укусу необхідно продезінфікувати будь-яким придатним для цих цілей засобом (70% спирт, 5% йод, одеколон і т.д.).  

Якщо під час видалення під шкірою залишилася голова кліща, то її обов'язково треба теж витягти. Для цієї операції спочатку обробіть постраждалу ділянку шкіри спиртом. Потім прожарьте на вогні голку і теж протріть її спиртом. Дуже обережно видаліть за допомогою голки голівку так, як видаляють скалку.

Не можна брати кліща голими пальцями та робити різкі рухи - кліщ розірветься. Олія теж не допоможе, тільки закупорить дихальні отвори кліща, який помре, так і залишившись в шкірі.

Всім особам, що потрапили під напад кліща, рекомендується проводити щоденно термометрію протягом двох тижнів і стежити за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу необхідно звертатись до лікаря-інфекціоніста.

Як захистити себе від нападу кліщів? При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотонний одяг з довгими рукавами,  який щільно прилягає  до тіла. Голову слід покривати головним убором і  проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

Рекомендується також використання репелентів (засобів, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі і наносити відповідно до інструкції з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.

Природа нам дарує здоров’я і душевну втіху, але карає за легковажність Пам’ятайте про це!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних