Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Карлівське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує

Дата: 03.09.2019 08:46
Кількість переглядів: 706

Як уберегтися від зараження сибіркою.

Фото без опису

Відповідно до офіційного повідомлення Департаменту ветеринарного і продовольчого нагляду Міністерства сільського господарства і продовольства Республіки Біларусь 12 серпня 2019 року  на території с. Хотомоль Столінського району Брестської області зафіксовано спалах сибірки.

В жовтні 2018 року в Україні було госпіталізовано та піддано лікуванню п’ятеро людей, які захворіли внаслідок участі у забитті хворої на сибірку худоби в селі Міняйлівка Одеської області,.

Сибірка - це гостра інфекційна хвороба тварин і людини, що протікає переважно у вигляді шкірної форми, значно рідше - в легеневій і кишковій формах з явищами сепсису. Хвороба присутня в більшості частин світу, але частота спалахів варіюється.

Спори бактерій сибірки можуть залишатися в латентному стані в грунті протягом тривалих періодів часу і активуватися, коли поверхня грунту порушується, наприклад, у результаті повені, зливи або зсувів. Захворювання, як правило, з'являється знову, коли спори згодом потрапляють в шлунок тварини з травою на пасовищах.

Наразі захворюваність має лише спорадичний характер, проявляючись лише іноді й окремими спалахами.

Інфекція відноситься до зоонозів - тобто людина інфікується або від зараженої тварини, або від контакту зі шкірою та вовною.

Основне джерело інфекції - хворі домашні травоїдні тварини: велика і дрібна рогата худоба. Тварини заражаються, поїдаючи траву, інші корми, при водопої.

Сибіркою найчастіше хворіють люди, які працюють з тваринами та тваринними продуктами – кістками, вовною, шкірою, м’ясом.

Від людини до людини сибірка  не передається  .

Шляхи передавання інфекції: контактний — через пошкоджену (навіть і мікротравмами) шкіру або слизові оболонки при догляді за хворими тваринами; під час обробки туш, зняття шкіри і поховання трупів загиблих тварин; із зараженими спорами сибірки ґрунтом при земляних роботах; аліментарний — через приготування і вживання їжі з м'яса, отриманого від хворих тварин; аерогенний (повітряно-пиловий) — шляхом інгаляції спор; трансмісивний — через укуси комах (ґедзів, мух, комарів).

 Середня тривалість інкубаційного періоду захворювання 2-3 дні, коливання можуть складати від кількох годин до 8-14 діб.

В організм інфекція потрапляє через шкіру, слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, рідше — слизові оболонки кишківника. Тому існує три форми сибірки: шкірна, легенева, кишкова.

Захворювання починається гостро: в перші години -  температура тіла різко підвищується до 38–40 °С і виникає слабкість. Зараження крові (сепсис) може розвинутися при будь-якому способі зараження.

Ознаки сибірки: сильний головний біль, висока температура; загальне нездужання, карбункул зі швидким наростанням набряку та свербіж (при ураженні шкіри), сильні колючі болі в грудях (при легеневій формі), задуха (при легеневій формі); діарея з домішками  крові (при кишковій формі), ріжучі болі в животі (при кишковій формі), блювота з домішками крові (при кишковій формі).

Якщо лікування розпочинається вчасно, хворі одужують. У рідкісних випадках перебіг хвороби ускладнюється кишковою, легеневою або септичною формами. Захворювання протікає важко і може призвести до смерті хворого.

При найменшій підозрі на сибірку - негайно звертайтесь до лікаря!

Лікування здійснюється виключно в умовах стаціонару. Збудники сибірки чутливі до антибіотиків. Не намагайтеся застосовувати антибіотики або будь-які інші препарати для самолікування чи профілактики без консультації лікаря.

При найменшій підозрі на будь-яку форму зараження потрібна негайна госпіталізація!

ПРОФІЛАКТИКА ІНФІКУВАННЯ СИБІРКОЮкупуйте м’ясо та м’ясопродукти лише в місцях, де якість продуктів контролюється; люди, які переробляють та реалізують м'ясо, м'ясопродукти чи будь-яку тваринницьку сировину, зобов'язані дотримуватись гігієнічних норм, щоб убезпечити себе та оточуючих; виконання ветеринарно-санітарних правил при догляді за тваринами; забій домашньої худоби лише з дозволу ветпрацівників; впорядковане захоронення трупів тварин; ветеринарний контроль хутряної та шкіряної сировини; контроль захворюваності тварин; знищення заражених трупів тварин; щеплення тварин проти сибірки; отримання особами, які мали контакт з хворими тваринами або сировиною від хворих тварин, екстреної профілактики антибіотиками.

 

Карлівське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних