Карлівська міська рада
Карлівський район, Полтавська область

Карлівське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує

Пам’ятка з профілактики отруєнь грибами. Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ОТРУЄНЬ:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

ЗАСТЕРІГАЄМО!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:
  • якщо не впевнені, що знаєте їх;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба” оточене оболонкою;
  • “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

УВАГА!

Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  • “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
  • “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”.
  • “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
  • “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
  • “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
  • “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
  • “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
  • “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) зявляються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ!

При появі первинних ознак отруєння:

  • Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
  • Займатися самолікування. Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ! ВАШЕ ЗДОРОВ’Я У ВАШИХ РУКАХ!

 

Карлівське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області



« повернутися до списку новин