A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Полтавське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Полтавській області інформує

Дата: 13.07.2021 16:34
Кількість переглядів: 419

Особливості безпечної роботи водіїв у спекотну погоду.

Професія водія є однією найризикованіших професій сьогодення, адже передбачає безліч небезпек, що під дією несприятливих факторів можуть становити загрозу для життя людини.

Одним із таких факторів є спекотна погода в літню пору року. Високі температури повітря негативно впливають на стан здоров’я людини при виконанні трудових обов’язків. Перегрівання на робочому місці викликає головний біль, нудоту, втому, млявість, сонливість, що суттєво збільшує ризик настання нещасного випадку. Саме тому обов’язком роботодавця є ретельне планування виробничих завдань для кожного працівника та забезпечення належного контролю за дотриманням вимог законодавства щодо створення безпечних умов праці під час виконання робіт при дії високих температур навколишнього середовища.

24 червня 2021 року відбувся тренінг-семінар для водійського складу КП “Полтавський районний клінічний центр первинної медичної допомоги” Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області (далі – КП “ПРКЦ ПМД”). Порядком денним зазначеного заходу передбачалося розглянути такі питання:

  1. Профілактика виробничого травматизму, професійних захворювань, пожеж.

  2. Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337.

  3. Безпека дорожнього руху. Превентивні заходи.

З метою вичерпного розкриття зазначених питань на тренінг-семінар були запрошені начальник відділу з безпеки руху Об’єднаного автогосподарства закладів та установ Полтавської області Григорій Мішура та страховий експерт з охорони праці Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області Анатолій Грубич.

Учасники заходу прослухали доповідь інженера-механіка КП “ПРКЦ ПМД” Віталія Овраменка щодо вжитих лікувальним закладом заходів у рамках проведення першого етапу шостого Глобального тижня безпеки дорожнього руху, а саме:

  • проведення тижня безпеки дорожнього руху з 17 по 23 травня 2021 року; 

  • проведення додаткових занять-тренінгів з водіями на тему: Привернення уваги до надскладної ситуації з безпеки дорожнього руху в Україні, сприяння вихованню дорожньої культури серед населення і об’єднання зусиль суспільства задля зменшення кількості смертей і травм, зниження рівня аварійності та ступеня тяжкості наслідків дорожньо-транспортних пригод, насамперед соціально-економічних, а також створення безпечних і комфортних умов руху транспортних засобів, пішоходів та інших учасників дорожнього руху на вулично-дорожній мережі”;

  • проведення практичних навчань із водіями з надання домедичної допомоги та медичної допомоги постраждалим внаслідок дорожньо-транспортних пригод під гаслом Знаю, вмію, врятую.

Під час виступу начальник відділу з безпеки руху Об’єднаного автогосподарства закладів та установ Полтавської області Григорій Мішура наголосив, що дорожньо-транспортна пригода (далі – ДТП)  це один із найбільших ризиків сучасного суспільства. Як свідчить статистика, ні водійський стаж, ні досвід, ні знання правил дорожнього руху не зменшують вірогідності потрапляння в аварію. Навіть досвідчені водії, які впевнені у власних професійних навичках, втративши пильність, часто стають найуразливішими учасниками дорожнього руху.

Григорій Мішура поетапно розповів про те, якими повинні бути дії водія у разі настання ДТП, а саме:

  • перевірити, чи не постраждав хтось із учасників, та, за необхідності, викликати швидку допомогу;

  • обов’язково розмістити знак аварійної зупинки, який має бути у кожного водія в багажнику;

  • викликати співробітників поліції (важливо, щоб усі автомобілі, причетні до аварії, були розташовані на тих самих місцях, де вони перебували після зіткнення, переміщувати транспортні засоби до прибуття поліції та страхових агентів заборонено). 

Також доповідач надав роз’яснення щодо особливостей оформлення документів для отримання відшкодування збитків відповідно до системи обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, договору страхування КАСКО.

Страховий експерт з охорони праці Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області Анатолій Грубич під час виступу охарактеризував:

- рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності на підприємствах Полтавської області, наголошуючи на важливості забезпечення працівників належним рівнем знань з охорони праці (вчасно організованих навчаннях та перевірках знань, проведенні належним чином інструктажів, забезпеченні працівників підприємств, установ, організацій якісним спецодягом та засобами індивідуального захисту);

- останні зміни та доповнення до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, якими було врегульовано процедуру розслідування випадків смерті медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну, екстрену, а також у стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу пацієнтам з COVID-19;

- фактори, які впливають на працездатність людини під час трудової діяльності.

 

Також Анатолій Грубич наголосив на важливості привернення уваги до надскладної ситуації з безпеки дорожнього руху в Україні, сприяння вихованню дорожньої культури серед населення з метою скорочення кількостей смертей та травм у результаті дорожньо-транспортних пригод.

Наприкінці виступу страховий експерт з охорони праці Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській розповів про долікарняну допомогу людині, яка отримала тепловий або сонячний удар, що включає такі дії: розстібнути одяг, покласти людину в тіні з трохи піднятими ногами, на голову й ділянку серця покласти холодний компрес, дати склянку холодного напою, краще води, при порушенні дихального процесу – зробити штучне дихання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.