A A A K K K
для людей із порушенням зору
Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує

Дата: 29.09.2021 09:29
Кількість переглядів: 491

Золотиста картопляна нематода-заходи боротьби

Фото без опису

 Золотиста картопляна нематода  небезпечний карантинний вид – це дрібний паразит, черв’як мікроскопічних розмірів, який паразитує на коренях культурних і дикорослих рослин сімейства пасльонових – картоплі, помідорах, рідше баклажанах, а також на бур’янах – пасльоні чорному. Основною рослиною-живителем є картопля. Нематода  поширена практично по всій Європі.

В Україну золотиста картопляна нематода була завезена у 1961 році. Виявити картопляну нематоду можна з середини липня на коренях картоплі. На вигляд це мікроскопічні черв'яки, завбільшки з макове зернятко, слабо видимі без збільшувального скла. Самка кулястої форми нематоди, а самець   має червоподібну форму. До осені самки перетворюються в цисти (оболонки), величиною з макове зернятко золотисто-коричневого кольору, в яких при несприятливих умовах яйця і личинки можуть зберігатися дуже тривалий час. Розвиток золотистої картопляної нематоди відбувається на коріннях рослини-господаря. Заселяючи його коріння, паразити годуються їх соком і викликають серйозне захворювання – глободероз. Хвороба завдає величезної шкоди посадкам картоплі, істотно знижуючи їх врожайність, тому золотисту нематоду зараховують до найсерйозніших карантинних шкідників. Специфічні ознаки захворювання рослин глободерозом (золотистою картопляною нематодою) відсутні. Хворі рослини при важкому ступені враження мають пригнічений вигляд, передчасно жовтіють, відстають у рості та розвитку, їх коренева система набуває "бородатого" вигляду. На коренях рослин-живителів можна побачити численні цисти нематод. У зараженої рослини знижується рівень фотосинтезу, і як наслідок цього - зменшується її біомаса. Падає товарна цінність новоутворених бульб, погіршується їх якість . Основним шляхом розповсюдження цього паразиту є ґрунт із цистами, які обсипались із заражених рослин, а також бульби картоплі, коренеплоди, цибулини, укорінений садивний матеріал, декоративні й інші рослини із заражених полів. Цисти можуть механічно переноситися тарою, знаряддям, дощовими водами, вітром, тваринами й птахами.

 До основних винищувальних заходів відносять – дотримання агротехнічних заходів, використання в сівозміні культур, які не уражуються картопляними нематодами (бобові, зернові, технічні культури, багаторічні трави та інші), знищення бур’янів, вирощування нематодостійких сортів картоплі. Повинна бути просторова – 1 км – ізоляція насінницьких посадок картоплі від виробничих та присадибних ділянок.

 У разі виявлення збудника проводиться запровадження особливого карантинного режиму, рекомендовано знищити уражені посадки з негайним спалюванням викопаних  рослин та дезінфекцією засобів, інвентарю, ґрунту. Забороняється вивезення ураженого садивного матеріалу і ґрунту з регіонів розповсюдження захворювання.

 

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних