Карлівська міська громада
Полтавська область, Полтавський район

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує

Дата: 21.10.2022 14:09
Кількість переглядів: 179

Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області надає рекомендації стосовно гігієнічних вимог до зберігання та споживання харчових продуктів, а також споживання питної води в умовах надзвичайної ситуації, з метою запобігання негативного впливу на життя та здоров’я людей.

Фото без опису

Важливим питанням сьогодення є правильна організація зберігання продуктів харчування, оскільки від цього значною мірою залежать якість продуктів для споживання. При цьому, насамперед, слід підтримувати температурний режим і відносну вологість повітря, відповідне освітлення та вентиляцію, дотримуватися товарного сусідства продуктів, закріпити постійні місця за кожною групою продуктів при зберіганні, забезпечити матеріальну відповідальність, виконувати санітарно-гігієнічні вимоги. При заготівлі та зберіганні продуктів харчування обов’язково слід дотримуватися термінів споживання продуктів зазначених на упаковці виробника.

Для зберігання харчових продуктів, мають бути дві групи складських приміщень - холодильні і морозильні камери та неохолоджувальні комори для зберігання овочів, сипких продуктів, та ін.

Комору для овочів розміщують у приміщенні з достатньою вентиляцією, без природного освітлення, оскільки кисень повітря руйнує вітамін С і спричиняє позеленіння й проростання картоплі.

Комору для сипких продуктів (борошна, круп, цукру, солі, кави, какао, спецій та ін.) розташовують у сухому приміщенні з природним освітленням, обладнаним вентиляцією. У зимовий період її опалюють.

У складських приміщеннях продукти зберігаються на облаштованих стелажах та столах. Кожна група продуктів потребує певних умов зберігання залежно від їх властивостей, тому в складських приміщеннях підтримують необхідну температуру і вологість повітря відповідно до санітарно- гігієнічних вимог, які контролюються за допомогою приладів: термометрів, психрометрів або гігрометрів.

Холодильно-морозильне обладнання, камери та комори для зберігання продуктів харчування оснащені термометрами та гігрометрами для контролю за дотриманням температурного вологісного режиму зберігання харчових продуктів. Термометри та гігрометри встановлюються в доступному місці, віддаленому від дверей та випарників. Результати щоденного контролю температурно-вологісного режиму зберігання харчових продуктів записуються в спеціальний журнал.

Під час зберігання в продуктах відбуваються фізичні, хімічні, біохімічні і біологічні процеси, які в разі порушення режиму і правил зберігання негативно впливають на якість продуктів, викликають їх псування і значні товарні втрати.

Відповідно до пунктів 1-4 розділу II наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22.04.2022 року №683, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 травня 2022 року за № 564/37900 водопровідна питна вода та питна вода з пунктів розливу (далі - питна вода) за показниками епідемічної та радіаційної безпеки повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 01 липня 2010 року за № 452/17747 (далі - Гігієнічні вимоги до питної води), за іншими показниками - гігієнічним нормативам відповідно до додатка до цих ДСанПіН.

Знезараження питної води та контроль залишкових концентрацій введених реагентів здійснюється відповідно до Гігієнічних вимог до питної води.
Питна вода вважається такою, що відповідає вимогам додатка до цих ДСанПіН, якщо за результатами лабораторних досліджень встановлені значення показників не перевищують гігієнічні нормативи більш ніж на величину допустимої похибки для відповідного методу визначення

У разі застосування зброї масового ураження або підозри щодо її застосування та забруднення питної води, проводяться дослідження питної води на наявність в ній відповідних забруднюючих речовин або біологічних агентів за допомогою відповідних засобів розвідки та контролю (набір для тестування води, військовий комплект хімічної розвідки, індикаторний комплекс для аналізу води за методикою Соlilert тощо).

Основними хімічними речовинами, що є складовою частиною хімічної зброї, та визначаються у питній воді є іприт, люїзит (похідна миш’яку), ціаністий водень, фосфорорганічні отруйні речовини (зарин, зоман), мікотоксин Т-2 тощо.

Виробничий контроль безпечності та якості питної води систем централізованого питного водопостачання здійснюють підприємства питного водопостачання.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних